Spermaharen

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex // Humor
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
erikbe
Site Admin


Registreringsdatum: 29 juli 2007
Inlägg: 2922

InläggPostat: 2011-07-26 15:11:21    Rubrik: Spermaharen Svara med citat
Citat:
Nära skjuter ingen spermahare

27 oktober 2002 kl 05:30, uppdaterad: 23 september 2007 kl 14:39

Dags igen. Debatten rasar. Får man säga vad som helst, bara för att man påstår att det är humor? Finns inga gränser för vad man tillåts skriva om offentliga personer? Svar nej.

Detta har hänt: Förra månaden utkom Spermaharen, ett urval texter från humorsajten med samma namn.
Några sidor gör narr av begravningskedjan Fonus. Där står bland annat:
"Vi är rädda för döden, för att den är främmande för oss. Ett sätt att låta sina barn bekanta sig med döden redan i tidig ålder är att anmäla dem till Fonus Kids. Där kan barn på ett otvunget sätt umgås med gamla människor, kistor, aska och löv".
Andra sidor förlöjligar deckarförfattaren Håkan Nesser. Där står bland annat att han suger gubbkuk och handlar knark på Plattan.
Bägge anser sig utsatta för grovt förtal och vill stämma upphovsmännen, det välkända Killinggänget. Men ingen har därefter gått vidare, kanske för att chanserna att vinna är små.

År 1978 tryckte Aftonbladet en satirisk artikel där Thorbjörn Fälldin beskrevs som en produkt av inavel, samt gravt alkoholiserad och inspärrad på mentalsjukhus. Den förre statsministern stämde tidningen, som sedan vann i rätten. Inget tyder på att domen skulle bli annorlunda i dag.
- Satir är en form av opinionsbildning där man får vara elak, säger Peter Danowsky, advokat och expert på medierättsfrågor.
Lärdom: Man kan komma undan med en hel del, med det mesta, bara det presenteras under rubriken Satir.
Å andra sidan, förutom domstolar finns förstås andra dömande och fördömande instanser.

Det Killinggänget gör är omoraliskt, ropar några skribenter. Man tillfogar offret alltför stor skada.
Andra, som Adde Malmberg, veteran bland svenska stå-uppare, frågar sig vad Nessers barn kommer att säga, och tro. "Man måste försöka sätta sig in i konsekvenserna."
Det Killinggänget gör är okej, menar en del. Offentliga personer får ta skit. Det ingår.
Det Killinggänget gör är roligt, tycker somliga, och därmed får materialet passera. Skrattar jag blir det automatiskt godkänt. I Dagens Nyheter skriver Ola Larsmo om ett foto av en busskur med reklam i Spermaharen. På ena glasväggen syns en bild på Expressens Mats Olsson, som säger: Jag luktar skinka. "Det är väldigt roligt", tycker Larsmo, "men jag vet inte varför".

I Nerikes Allehanda refererar Andreas Utterström till de fejkade annonserna. En begravningsbyrå erbjuder sina kunder att få den avlidnes stjärt rakad, inför kistläggningen. "Jo, jag vet. Jag borde inte", erkänner Utterström, "men jag skrattar i alla fall".
Det som Killinggänget gör är riktat mot överheten, mot de mäktiga och framgångsrika, skriver en del, och bör därför accepteras.
- Precis så, säger Malmberg. Jag blir definitivt mer tillåtande om humoristen slår uppåt. Då gäller andra gränser.
- En gång i tiden var Gardell underdog. Den mobbade bögen från förorten. Då hade jag lättare att överse med det som var grovt. I dag är han divan som står på scen och roar sig med att göra bort kvinnorna på parkett. Inte längre lika lätt att ursäkta övertrampen.

För Malmberg är det stor skillnad mellan angreppen på Nesser respektive Fonus. Ska det vara satir krävs någon sorts förbindelse med någon slags verklighet. Det värsta är tomma provokationer, som att skriva att Nesser suger kuk på plattan. De betyder ingenting, annat än att man vill sätta dit någon.
- Men det hela är också en generationsfråga. Det gränslösa hör till en viss ålder. När jag gjorde politisk kabaré i Lund på 70-talet var vi några som bestämde oss för att driva hårt med dom allra heligaste korna i Sverige. Vi kom fram till att det var Astrid Lindgren och Hasse Alfredson. Gudskelov blev det inget. Vi hade ju inget att säga.

Som Malmberg ser det ska satiren helst ge något nytt, ett annat perspektiv, en annan vinkel, belysa något, varna för något. Hans favorit är Tage Danielssons "sannolikhetsmonolog" om kärnkraften.
Med andra ord, till skillnad från attacken på Nesser går det att betrakta Fonus Kids som riktig satir. Den säger något. Företeelsen skulle kunna finnas, kanske inte i Sverige, men i USA. Eller den pekar ut en möjlig riktning. Så kan en framtida reklamkampanj från Fonus se ut.
Summering, efter cirka 30 artiklar i ämnet: En märklig debatt, inte minst för att flera som angriper Killinggänget använder samma grad av grovhet som i Spermaharen.
Lyssna till exempel på Aase Berg, kulturredaktör på radion och krönikör i Metro. Hennes svar på provokationerna är att hata tillbaka, till exempel genom att "skämta om hur Henrik Schyfferts värdelösa barn blir analknullade av en ebolasmittad pitbullterrier på julafton".

Eller läs Nesser, som i ett inlägg beskriver Killinggänget som "en samling dampskadade idioter", och "mentala dvärgar" som rapar, pruttar och är vulgära.
Som om han säger: Jag kan jag också!
Men märklig också på annat vis. Vid ett tillfälle blir Nesser tillrättavisad av ordförande i RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar. När man skriver "dampskadade idioter" sårar man och kränker barn och ungdomar med funktionshinder, påpekar hon.
Med ens inträder ett annat slags allvar, och Nesser ber genast om ursäkt.
Epilog: Nyligen ringde Johan Rheborg från Killinggänget och bad Nesser om ursäkt. Författaren säger till Aftonbladet att han uppskattade samtalet, men vet ännu inte om det förändrar något.
Dramat går vidare, och under tiden trycker förlaget nya upplagor av Spermaharen.

Ricki Neuman

Fotnot: Fonus har tidigare stämt nätversionen av Spermaharen, för upphovsintrång, för att man har använt företagets namn och logotyper. I förra veckan förlorade Fonus målet.


Var det roligt eller var det bara för konstigt?


Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex // Humor Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumetalexisBlue v1.2 // Theme Created By: Andrew Charron // Icons in Part By: Travis Carden
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.09 sekunder att ladda.